Turnitin Benzerlik Oranını Düşürme Yöntemleri
Profesyonel intihal oranı düşürme hizmeti için ücretim, kelime sayısı ve intihal oranına göre 12.000TL-24.000TL arasında değişmektedir. 7/24 iletişim için: Tel/Wsp: 05459301189 E-mail adresim: benzerlikdusurme@hotmail.com
AKADEMİK METİNLER İÇİN TURNITIN BENZERLİK ORANINI DÜŞÜRME YÖNTEMLERİ
Bu makalemde, Turnitin benzerlik oranı düşürme nedir? Benzerlik oranı düşürme neden önemli ve gereklidir? Turnitin sisteminde benzerlik oranı nasıl hesaplanır? Benzerlik oranı ya da Turnitin yüzdesi nasıl düşürülür? Chatgpt, gemini gibi yapay zeka uygulamaları kullanılarak Turnitin benzerlik oranı düşürebilir mi? gibi soruları kısaca cevaplamaya çalıştım. Ayrıca Turnitin benzerlik oranını düşürmek için uygulanan bazı tekniklere de kısaca değindim. Profesyonel olarak Turnitin intihal oranını %20 altına düşürmek istiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.
Benzerlik Oranı Düşürme Nedir?
- Benzerlik oranını düşürmek ya da benzerlik oranını düzeltmek; alıntı yapılan akademik çalışmadaki metinle olan benzer cümleleri ya da ifadeleri, cümlenin anlamını ve akademik kalitesini kaybetmeden, dilbilgisi kurallarına riayet ederek ve metinde herhangi bir eksiltme yapmadan yeniden yazarak benzerlik oranını, yönergelerde belirtilen oranlara düşürmek böylece yazıları özgünleştirmek şeklinde tanımlanabilir. Akademik çalışmalar bilindiği gibi kaynak gösterilerek yapılır ayrıca bazı teknik terimler ve kavramlar, tanımlamalar içerdiğinden %15-20 arası bir benzerlik oranının çıkması normal kabul edilmektedir. Bu nedenle benzerlik oranının sıfıra yakın olması gerekmez, hatta çeviri araçları ya da yapay zeka kullanıldığına dair şüphe bile oluşturabilir.
Benzerlik Oranı Neden Önemli?
- Turnitin benzerlik oranını düşürmek çalışmanızın geçerli not alabilmesi ve akademik kariyeriniz açısından son derece önemli bir konudur. Akademik metinlerde (lisans tezi, bitirme projesi, yüksek lisans tezi, doktora tezi, makale, proje, ödev, sunum vb.) paragrafların, cümlelerin özgünlüğünü hesaplamada en çok kullanılan platform Turnitin'dir. Tüm çalışmalar Turnitin sisteminde taratılır ve sistem tarafından bir benzerlik raporu oluşturulur. Bu raporda kaynakça listesindeki referanslar alıntıya dahil edilmez. Benzerlik tespit edilen cümleler boyalıdır ve bu cümlelerin hangi kaynaktan alındığı da numara verilerek gösterilir. Danışmanlar belli bir kaynaktan çok fazla alıntı yapılmış olması halinde de olumsuz not verebilirler. Özgünlük için ve çalışmanın geçebilmesi için istenen benzerlik oranı, genelde %20'nin altında bir orandır. Bu oran çalışmayı yayınlayacak enstitüye göre değişkenlik gösterebilir. Akademik çalışmalarda, başka bir çalışmadan kaynak verilmeden yapılan doğrudan alıntılar hem etik değildir hem de ciddi bir suçtur. Tespiti halinde akademik kariyerinizi de olumlu etkileyecektir. Çalışmanızdaki intihal oranı yüksekse kesinlikle geçerli not alamayacaktır.
Turnitin Benzerlik Oranını Nasıl Hesaplar?
- Turnitin'de, internet ortamında yazılmış tüm yazılar kayıtlıdır. Google search kullanarak bulduğunuz herhangi bir yazıdan yapılan doğrudan alıntılar mutlaka Turnitin sisteminde görülecektir. Basılmış yayın ve kitaplar sisteme kaydedilmemiş olabilir. Cümleleri birebir yazmayıp değiştirmiş olsanız bile bir paragrafta 5-6 kelimenin yanyana gelmesi de benzerlik olarak sayılacaktır. Bununla birlikte, Turnitin benzerlik oranı hesaplama sistemi çok daha karmaşıktır. Aynı kaynaktan çok fazla alıntı yapıldıysa bazı durumlarda tek bir kelime bile benzerliğe dahil edilebilir. Alıntılı kelime sayısı tespit edildikten sonra çalışmanızdaki toplam kelime sayısına bölünür ve benzerlik oranı hesaplanmış olur. YÖK ulusal veri tabanındaki tüm tezler ve dergi makaleleri de Turnitin sistemine kaydedilmiştir.
Turnitin Benzerlik Oranı Nasıl Düşürülür?
- Benzerlik oranını düşürmek için Turnitin raporuna bakılır ve boyalı cümleler anlamı bozulmadan cümle yapıları yeniden düzenlenerek ve eş anlamlı kelimeler ve terimler kullanılarak yeniden yazılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, akademik kalitenin korunması için literatürde geçen terimlerin değiştirilmemesine doğru kavram ve terimlerin kullanılması gerektiğidir. Cümleleri yeniden yazarken mutlaka Word'de gramer kontrolünü açık tutmalısınız. Ayrıca TDK sayfasındaki gramer kurallarına da her zaman dikkat etmelisiniz.
- Chatgpt gibi yapay zeka yazılımları paraphrase yaparak kısmen alıntı oranlarını düşürebilse de bu oranı %20 nin altına getiremez ve daha derin bir çalışma yapılmasını gerektirir. Chatgpt ya da yapay zeka yazılımları Turnitine akademik metni sokamaz, boyalı yerleri göremez o yüzden değişmeden bırakılması gereken yerleri ve teknik terim ve kavramları da değiştirebilir. Bu nedenle, benzerlik oranı düşürme işi mutlaka profesyonel, akademik yazım stiline diline ve terimlere hakim, Turnitin hesabı olan bir kişi tarafından yapılmalıdır.
- Çift tırnak kullanmak benzerlik oranını düşürmek için bir yöntem olarak kullanılabilir. Bununla birlikte artık çoğu danışman çalışmayı Turnitin sisteminde taratırken çift tırnaklı yerleri "exclude" yapmamaktadır. Danışmanınız, Turnitin sisteminde çift tırnak "exclude" yapmayı kabul ediyorsa, bazı değiştirilemeyecek birebir alıntıları çift tırnak içine alıp kaynak gösterirseniz bu benzerlik hesaplamasına girmeyecektir. Bunun yanı sıra bazı tez yönergelerinde çalışmalar dipnotlar çıkartılarak Turnitin'e sokulmaktadır.
- Kısaltmalar kullanılarak Turnitin benzerlik oranı düşürülebilir. Örneğin "İş Sağlığı Güvenliği" yerine (İSG) yazılabilir. Metin iyi analiz edilip çok fazla tekrar paragraflar varsa çıkartılabilir ya da yorumlayarak kısaltılarak yeniden yazılabilir. Metne orijinal paragraflar eklenerek de kelime sayısı artılıp alıntı oranı düşürülebilir.
Benzerlikten Kaçınmak İçin Ne Yapmalı?
Turnitin sistemine düşük benzerlik oranlarına ulaşmak için mümkün olduğu kadar kendi ifadelerinizi kullanmanız ve özgün içerik üretmeniz gerekmektedir. Basım akademik kitaplardan yapılan alıntılar, İngilizce kaynaklardan yapılan orijinal Türkçe çeviriler ve yapay zeka kullanılarak hazırlanan yazılar büyük ihtimalle Turnitin sisteminde intihal olarak tespit edilmeyecektir. Bununla birlikte tez danışmanınız bunu tespit ederse bu tür yazıları alıntı olarak kabul edebilir. Yapay zeka ile yapılan çeviriler AI tespit programlarında görülebilir. Yapay zeka ile üretilen içeriklerde İngilizce metinlerde Turnitin AI tespiti yapıyor fakat şu an için Türkçe metinlerde AI kontrolü yapılmıyor. Bazı İnternet sitelerinde Türkçe AI tespiti yapılıyor.
Sonuç olarak yüksek çıkan Turnitin benzerlik oranını düşürmek için şu yöntemler kullanılmaktadır:
1. Metni, cümle yapısını değiştirerek ve eş anlamlı kelimeler kullanarak yeniden yazmak.
2. Çok fazla geçen terimler için kısaltmalar kullanmak.
3. Çalışmada tekrarlanan metinleri kaldırmak.
4. Çalışmaya orijinal metinler ekleyerek kelime sayısını artırmak.
5. Birebir alıntıları çift tırnak içine almak.
Yukarıda açıklanan yöntemlerle Turnitin benzerlik oranını düşürebilirsiniz. Tüm uğraşlarınıza rağmen istenilen benzerlik oranına ulaşamadıysanız benden profesyonel yardım alabilirsiniz. Ben yaklaşık 10 senedir profesyonel olarak İngilizce ve Türkçe akademik metinlerin Turnitin benzerlik oranını düşürme hizmeti vermekteyim. Garantili bir şekilde istenilen orana düşürerek Turnitin raporuyla çalışmaları teslim ediyorum. Minimum çalışma ücretim 12.000 TL'dir.
7/24 İletişim numaram 05459301189
Email: benzerlikdusurme@hotmail.com
Yorumlar
Yorum Gönder